Classic and exclusive cars

Job van Oostrum Nieuwegein

1955 Chrysler Ghia Streamline uit de serie Aparte Automobielen

1955 Chrysler Streamline X MemoryLane Nieuwegein Job van Oostrum 2Straalvliegtuig

Deze auto lijkt, volgens mij dan toch, nog het meest op een straalvliegtuig. Hij is het eindresultaat van een samenwerking tussen Chrysler (Virgil Exner) en de Italiaanse ontwerper Giovanni Savonuzzi, een aerodynamicus en ingenieur met een grote interesse in wiskunde. De opdracht was om de zijwindweerstand van Chrysler-voertuigen te verlagen om ze aerodynamischer te maken.

Rita Hayworth

Giovanni was een echte Italiaanse gentleman. Hij stond erom bekend dat hij altijd een pak droeg, zelfs als hij aan een auto aan het werken was. En, ook hierin verloochende hij zijn Italiaanse afkomst niet, hij hield volgens zijn dochter behalve van wiskunde óók van vrouwen. Daarom vernoemde hij de auto naar het personage “Gilda”, een rol van de bekende actrice Rita Hayworth. Zij werd destijds beschouwd als een super-seksbom.

1955 Chrysler Streamline X MemoryLane Nieuwegein Job van Oostrum 4

Flintstone-auto?

De auto werd voor het eerst getoond op de Autoshow van Turijn. De grote centraal gemonteerde uitlaatpijp zag er indrukwekkend uit maar …  er zat geen motor in de auto. De turbine-aangedreven motor die men had willen plaatsen was simpelweg niet in het formaat te vinden die in de auto paste. Overigens was het in die tijd niet ongebruikelijk dat een Italiaanse “showcar” geen motor bevatte.

1955 Chrysler Streamline X MemoryLane Nieuwegein Job van Oostrum 1Het interieur was volledig ingericht en bevatte twee prachtige met wol beklede stoelen en ‘zwevende’ instrumenten.

De auto kwam, grotendeels origineel, na een aantal omzwervingen in Californië terecht bij Scott Grundfor. Deze man ging aan de slag met de originele blauwdrukken en plaatste er een turbine-motor in (70 pk AiResearch jet engine) waarmee de auto in theorie zo’n 230 km per uur zou moeten kunnen halen. Het is onbekend of dit ook echt in de praktijk bewezen is.

In 2008 was de auto klaar en werd hij tentoongesteld in Turijn en tijdens het Concorso d’Eleganza Villa d’Este aan het Comomeer. De auto werd later aangeboden op een Amerikaanse veiling maar niet verkocht.

Verborgen gedicht

Een heel specifiek detail: toen Scott de auto aan het restaureren was stuitte hij op een wel heel bijzonder detail: in de auto is een gedicht gegraveerd, onder de bestuurdersstoel.

“A woman makes you feel like being intoxicated, but then she leaves you with a bitter taste in your mouth.”

Meer weten over de klassieke auto’s die WIJ in onze collectie hebben? Neem hier een kijkje. En bezoek vooral ook onze expert-site Planet Mustang.

 

 

Back to top
Translate »

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

BEKIJK HIER ONZE KLASSIEKE MUSTANGS

You have Successfully Subscribed!