Classic and exclusive cars

Job van Oostrum Nieuwegein

1948 Norman Timbs Special uit de serie Aparte Automobielen

Norman Timbs Memory Lane Nieuwegein Job van Oostrum

1948 Norman Timbs Special

Nou, is dit een aparte automobiel of niet?

Norman Timbs, geboren in Los Angeles, heeft hem ontworpen in de jaren 40. Hij ontwierp auto’s voor de Indy Races en werkte ook mee aan de bekende Tucker Automobiles.

Gestroomlijnd

Wat meteen in het oog springt zijn natuurlijk de vloeiende lijnen. Timbs streefde ernaar om de auto optimaal te stroomlijnen; daarom zitten er ook geen deuren in. Drie jaar lang heeft hij aan de auto gewerkt. Er werden allerlei tekeningen gemaakt waarna het eerste 25%-schaalmodel werd gemaakt van klei. Dat bracht hem op nòg meer ideeën die hij vervolgens in een tweede model uitwerkte, dat van hout was gemaakt. Daarna begon het echte werk.

Vederlicht

Het chassis is gemaakt van materiaal dat in vliegtuigen wordt gebruikt. De carrosserie van aluminium werd met de hand gevormd door Emil Diedt. Deze “metaalbewerker” stond bekend om zijn vakmanschap waar het de vormgeving van auto’s betrof. De auto weegt daarom relatief weinig. De maximumsnelheid? Ongeveer 120 mph.

1948 Norman Timbs Special memorylane nieuwegein job van oostrumAchter de bestuurdersstoel werd een Buick 8-motor geplaatst. Via een speciaal hydraulisch systeem kon de achterkant van de auto omhoog of omlaag gedaan worden, met één druk op de knop. Daardoor werden de motor, het reservewiel en de brandstoftank zichtbaar en toegankelijk.

 

En dan de binnenkant

Norman Timbs Memory Lane Nieuwegein Job van Oostrum interieurDe auto is nooit in productie genomen vanwege de hoge kosten die dat met zich mee zou brengen. Destijds kostte het $10.000 om de auto te bouwen, een kapitaal in die tijd. Timbs verkocht de auto na een paar jaar en vervolgens wisselde hij een aantal keren van eigenaar. Uiteindelijk belandde hij ergens op een “junkyard” waar hij eind jaren 90 werd ontdekt. Het wrak van de auto was heel even te zien in de remake van de fim Gone in 60 Seconds” met Nicolas Cage.

Twee jaar later dook de auto op op een veiling en werd daar gekocht door Gary Ceverny, die bekend staat om zijn indrukwekkende verzameling auto’s. Hij begon onmiddellijk aan de restauratie. In 2010 won de auto de “RM Auction trophy for Best Open Car” op het Amelia Island Concours.

Helaas is een groot deel van Larry’s verzameling, ook de Timbs, verloren gegaan tijdens de bosbranden in Californië in 2018.

Heeft u al eens een kijkje genomen op onze speciale Ford Mustang site? Heeft u interesse in een van onze auto’s? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

 

Back to top
Translate »

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

BEKIJK HIER ONZE KLASSIEKE MUSTANGS

You have Successfully Subscribed!